Een slaapzak, hoe, wat en waarom?

slaapzakjes klein

Kleine kindjes slapen vaak in een trappelzak, maar waarom is dat eigenlijk? En waar moet je dan opletten en vanaf en tot welke leeftijd eigenlijk? Daarover lees je meer in onderstaande blog.

Waarom eigenlijk leg je een kindje in een slaapzak ?

In de eerste plaats heeft dat te maken met geborgenheid. Dat geeft je kleintje een prettig gevoel en kan dus makkelijker in slaap komen. En slaap is juist zo belangrijk. (Lees ook de blog van verpleegkundige Esther)
Verder is het slapen in een slaapzak zeker de eerste 2 jaar het veiligste. Je zorgt daarmee dat je kindje niet onder de lakentjes kan komen. Kindjes rollen minder makkelijk van rug naar buik, een kindje kan zich niet bloot woelen en kan moeilijker uit bed klimmen.
In geval van gebruik van een lakentje en/of dekentje dan is het de bedoeling dat je het kort en strak opmaakt, zodat je kindje niet naar beneden kan zakken.
Het slapen op de buik is niet veilig, aangezien je kind dan met neus en mond tegen de matras aan komt te liggen, waardoor je kindje niet goed kan ademen. Lees ook het magazine van veiligheid.nl

 

Waar op te letten bij de aanschaf?

Ten eerste mag het niet te warm zijn, dus als ouder moet je daaraan denken als je je kindje in bed legt: slaapzak, lakentje, dekentje, kleding. Aan het nekje of de voetjes kan je voelen of je kindje het niet te warm of te koud heeft. Die moeten fijn warm aanvoelen. Richttemperatuur in de kamer is tussen de 16 en 18 graden, dat is ideaal.
Dit betekent ook dat je voor ventilerende stoffen moet zorgen. Dan kan het teveel aan warmte wel weg en je houdt toch een constante temperatuur.

Ten tweede een slaapzakje moet goed passen: indien zonder mouwen, dan mogen de armsgaten niet te groot zijn en ook het nekje mag niet te groot zijn. Koop dus niet een te grote maat.
Een slaapzak moet een rits hebben, die dus van onderen open en dicht gaat en een slaapzak mag geen loslatende stiksels hebben, want dat kan vingertjes of teentjes afknellen. Zeker als het om nylon stiksels gaat, moet je erg oppassen.

Onze slaapzakken

Het bovenstaande maakt wel duidelijk dat je dus natuurlijke materialen, bijv. biokatoen moet hebben, aangezien dat ademt.
Wat een geluk dat onze slaapzak zijn gemaakt van biokatoen. Ze geven bovendien de mogelijkheid om de temperatuur mee te reguleren, afhankelijk van de temperatuur in het kamertje doe je je kindje iets meer of iets minder eronder aan. En ja, je kan het altijd combineren met het dekentje (kort opmaken dan dus!)
Verder zijn de armsgaten en hoofdopening klein (passend bij de maat, want die van 110 is een stuk

groter dan die van 70 natuurlijk) en er zitten elastiekjes in de taille, die zorgen ervoor in combinatie met het type stof dat de bovenkant dus goed blijft zitten. En nee, nylon hebben we niet!

Vanaf wanneer?

Vaak wordt aangegeven dat het dragen van een trappelzak pas nodig is na een week of 6 tot 8, omdat je kindje dan pas gaat bewegen. Echter dan mist je kindje wel even dat geborgen gevoel wat een slaapzakje juist geeft.
Een andere rede om pas na 6 tot 8 weken te starten met een trappelzak is, dat van veel slaapzakken de nek en of armsgaten te groot zijn of dat de slaapzak sowieso nog te groot is.
Gelukkig is dat bij onze slaapzakken niet het geval. Sterker nog, er zijn kraambureaus en kraamverzorgsters die juist onze slaapzakken aanraden.
Tot slot: aangeraden wordt om de eerste 2 jaar geen dekbedje te gebruiken, gebruik slaapzak, dekentje en/of lakentje.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, dan kan je contact met ons opnemen. Input voor deze blog komt uit gesprekken met kraamverzorgsters en de website veiligheid.nl

slaapzakken zonder mouwen

Direct naar slaapzakken zonder mouwen

slaapzak met mouwen

Direct naar slaapzakken met mouwen

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?