Beter Anders kleding kiezen

Beter Anders kleding kiezen
Hoe doe je dat nu bewust kleding kopen, waar let je op? Daarover en meer ging Ludo Ansems, host van de Beter Anders podcast serie in gesprek met mij.

Tijdens de podcast kwam eerst de optie langs van niet-kopen, maar delen, ruilen, vermaken en gewoon eens kijken of er nog iets in je kast ligt. Daarnaast hoeft je kleding ook niet altijd nieuw te zijn, 2e hands is ook nieuw voor jou ;-).
Kies je wel voor iets nieuws, waar kan je dan op letten wanneer je in de winkel staat. Ik heb geprobeerd een kapstok te geven, waar je mee aan de slag kan. Maar eenvoudig is het niet.

Made in

In elk kledingstuk dient een etiket te zitten met daarop waar de kleding is gemaakt. Is het kledingstuk in Europa gemaakt, dan mag je ervan uitgaan dat de maker in goede werkomstandigheden werkt. Echter het zegt nog helemaal niets over waar het materiaal vandaag komt. De katoen kan bijvoorbeeld vanaf plantages in Afrika komen, waarna het ontpit is en er doek van is gemaakt in India om tenslotte in Europa tot een kledingstuk te worden gemaakt. 

Materiaal

Ook in het label staat van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt. Kies om te beginnen voor materialen van 1 soort. Geblende materialen zijn (nog) niet/lastig te recyclen. En kies voor natuurlijke plataardige materialen.
Bij deze natuurlijke materialen is het gebruik van de hoeveelheid water en chemische middelen een “gevaar”. Kijk daarom om goed hoe deze natuurlijke materialen zijn geteeld.
 

Polyester wordt gemaakt van aardolie en aardgas. De grootste vervuilers van onze aarde.

Katoen is de tweede grootste vervuiler…. Dit wordt nl. op 7% van onze landbouwgrond verbouwd en gebruikt ongeveer 25% van alle chemicaliën en pesticiden die worden uitgestrooid.

Biologisch katoen, het alternatief: geen chemicaliën en pesticiden, watermanagement en meer. Lees hier meer over biologische katoen.

Bamboe groeit snel en heeft weinig nodig om te groeien. Echter om er doek van te maken, is een kostbaar en arbeidsintensief proces. Dus wordt vaak de chemische methode gebruikt om er stof van te maken.

Viscose is soort stof dat wordt gemaakt van natuurlijke bronnen zoals houtpulp van bomen zoals eucalyptus, beuk, den, bamboe, soja en suikerriet. Het moet vervolgens een chemisch proces ondergaan om te worden omgezet in een bruikbare vezel. Viscose wordt zodoende anageduid als een semi-synthetische stof.

Linnen is een stof dat wordt gemaakt uit vlas. Linnen komt van oudsher veelal uit Nederland en België.

Keurmerken

Een keurmerk geeft aan dat een bepaald deel van het productieproces is gecontroleerd. Dat kan zijn op werkomstandigheden, eerlijk loon, milieu en/of dierwelzijn. De keurmerkenwijzer biedt je enig inzicht in de verschillende keurmerken. Over Fairtrade gecertificeerd en biologisch katoen kan je ook meer op onze website lezen onder Onze filosofie lezen en in onze blogs.

Brand

Het kleding maak proces is behoorlijk ingewikkeld, er zijn vele partijen bij betrokken, dus als bedrijf kan je ook niet alles in één keer veranderen. Dus is het goed te kijken, naar wat het merk zelf allemaal doet om een duurzaam merk te worden. Laat je niet verleiden tot mooie praatjes. Vraag door, bv. leuk, als een bedrijf recycled, maar zijn hun producten wel te recyclen? Of er staat wel biologisch katoen, maar hoeveel procent en hoe kunnen ze dat aantonen?
Transparantie is belangijk. Platformen als projectcece en goodonyou helpen je daarbij.

Maar bovenal: Stel vragen en wees kritsch!

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?