Dat is toch geen Fairtrade?!

Wat is Fairtrade?

Bij het zien van onze draagdoeken op torso, zei een dame: “Dat is toch geen Fairtrade?!”. Mijn eerste reactie was “Jawel hoor!”. De uitspraak / vraag wekte echter ook mijn nieuwsgierigheid, dus ik vroeg: “Wat maakt dat jij denkt dat dit geen Fairtrade is?” 

Het antwoord op deze vraag geeft o.a. inzicht in de vooroordelen die er zijn t.a.v. Fairtrade. Hiertonder komen een aantal vooroordelen aan bod. Natuurlijk begin ik met het antwoord van deze dame.

Het is niet etnisch

Inderdaad dat is wat ze zei: “Het is niet etnisch. Het heeft geen etnische print.” Fairtrade gaat over eerlijke handel, over dat producten geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu. Het gaat dus over de eerlijke werkwijze in de keten. En dat zegt dus niets over het resultaat, het product. 

Fairtrade is duur

Dat Faitrade duur zou zijn, is een veelgehoord vooroordeel. Wat Fairtrade wel doet, is een eerlijke prijs betalen. Lees ook onze blog over leefbaar loon en leefbaar inkomen en over kortingen op Fairtrade artikelen.
Zelf vraag ik me wel het tegengestelde af: “hoe kan een product zo goedkoop zijn?”. Het een en ander kan bv. te maken hebben met schaalvoordelen of met de kwaliteit, denk bij dat laatste aan dunnen stof, slecht gestikt. 

Fairtrade is niet zo fair

Doordat duurzaamheid momenteel nogal een hype is, willen velen meeliften op Fairtrade, of fairtrade of Fair Trade. Ja, want ook de schrijfwijze doet ertoe. Fairtrade aan elkaar met hoofdletter is voorbehouden aan producten met het Fairtrade keurmerk. Dit keurmerk controleert de gehele keten. Meer over de schrijfwijze, lees je in deze blog.
Om dus zeker te weten of een product fairtrade is, kan je beginnen door het lezen van het label, daaruit kan je al veel informatie halen. Welke informatie, lees je in deze blog.

Fairtrade is moeilijk

Als vooroordeel krijg ik ook soms te horen: “Fairtrade is moeilijk”. Na doorvragen blijkt dan vaak dat dat komt, omdat mensen zich er niet echt in verdiepen. Dan komt het in de categorie moeilijk en hoeft men de producten dus ook niet te kopen. 

Welk vooroordeel dan ook, het is een gemiste kans. Want juist door het kopen van Fairtrade producten kunnen we allemaal samen de wereld een beetje beter maken. #bettertogether.

Dit start bij de vraag “Wat is Fairtrade?” Deze vraag wordt beantwoord op de site van Fairtrade Nederland en in onderstaand filmpje:

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?