Kidworks, het uitzendbureau voor kinderen vanaf 7 jaar……

meisje inmiddels schoolbank in India

Heb jij de afgelopen dagen het uitzendbureau Kidworks ook regelmatig in de media voorbij horen komen? Een uitzendbureau voor kinderen vanaf 7 jaar: van den gekke toch!

En toch komt kinderarbeid nog heel veel voor in de wereld, 160 miljoen kinderen maar liefst. 70 % van hen werkt in de landbouw en maar liefst 79 miljoen doen gevaarlijk werk, dat direct schade oplevert voor gezondheid en ontwikkeling.

Wat is kinderarbeid?

Kinderarbeid is het tewerkstellen van kinderen op een wijze die ze hun kindertijd, hun waardigheid of hun potentieel ontneemt en die schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Vaak gaat het om slecht betaald werk en soms worden de kinderen niet betaald. De kinderen die werken, kunnen niet spelen, naar school, zich ontwikkelen.

Het is duidelijk iets ander, dan thuis even meehelpen of een bijbaantje hebben. Dat mag en kan wel, zolang kinderen maar naar school kunnen gaan en de werkzaamheden passen bij hun leeftijd.

Een uitgebreide infograhic over wat kinderarbeid is, zie je op deze pagina van Fairtrade Nederland.

Wat is kinderarbeid

Waarom werken kinderen?

Er zijn meerdere redenen waarom kinderen moeten werken, denk aan het gebrek aan kennis, het ontbreken van onderwijs en wetten, die niet worden nageleefd. De belangrijkste rede echter dat de kinderen werken, is armoede. Omdat de boer te weinig betaald krijgt voor zijn katoen, kan hij geen medewerkers inhuren. En dus moeten de kinderen wel meewerken. Het gevolg is dat kinderen zich dan niet kunnen ontwikkelen, terwijl dat de manier is om uit de armoede te ontsnappen. Ze komen terecht in een vicieuze cirkel.

Wat te doen tegen kinderarbeid?

Hoe kunnen we kinderarbeid stoppen?

Zet in op Fairtrade. Kinderarbeid is nl verboden bij Fairtrade. Betekent dat dan dat het niet voorkomt?

Dat is niet met zekerheid te zeggen, aangezien de boeren en ook fabrieken niet 24/7 worden gemonitord. Wel zijn er diverse middelen, die helpen, waardoor kinderarbeid ook niet nodig is.

  • Denk aan de Fairtrade standaarden, waaraan cooperaties zich commiteren op het moment dat ze zich aansluiten
  • De minimumprijs en Fairtrade premium dat de boeren ontvangen voor hun katoen
  • Lokale Fairtrade teams bieden ondersteuning en inzicht.
  • Onafhankelijke controles, die jaarlijks plaatsvinden.
  • Lobby bij overheden om tot wetgeving en naleving daarvan te komen.

Maar dit is niet alles, want voorkomen is beter dan genezen. De coöperaties zetten zelf comités op, daarvan zijn ook jongeren lid, om zo samen de risico’s van kinderarbeid en de kansen, die onderwijs biedt te bespreken en ook activiteiten te ontplooien om kinderarbied tegen te gaan.

Meer weten over kinderarbeid? Kijk op deze pagina van Fairtrade Nederland.

Laten we samen werken aan een betere en eerlijkere wereld!

Wil je weten hoe we dat samen kunnen doen? Neem contact op. Om je een idee te geven (het gaat nl verder dan de producten in onze webshop): presentaties over goede textiel herkennen, geboortecadeautjes voor de medewerkers, jouw merk duurzaam laten produceren…… Tot horens.

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?