Dragen in de zomer, te doen?

Dragen in de zomer

Tien jaar nu hebben we op de Negenmaandenbeurs gestaan en de meest gestelde vraag was toch wel: Mijn kindje wordt in de zomer geboren, dragen in de zomer, is dat te doen? Kan dat?

Ja, dat kan zeker. In deze blog geef ik je een aantal tips over waar je op kan letten. En die gelden ook, op het moment dat we midden in een hitte golf zitten.

 

Tip 1: let op het materiaal van de doek

Let op het materiaal waarvan de doek is gemaakt. Hoe dikker hoe warmer, dus kies een doek van dunne stof. Dat doe je immers ook met je eigen kleding. Ook kan je kijken naar het materiaal waarvan je doek is gemaakt: is het een ademende stof?
Zoals jullie inmiddels weten, wordt bij biologisch katoen geen chemicaliën of pesticiden gebruikt en bij ons ook niet in het verwerkingsproces, waardoor onze stof sowieso goed ademt. Bovendien is onze draagdoek heel erg dun. Je kan je indenken dat dit dus ook altijd onderdeel is van mijn antwoord op de vraag of je kan dragen in de zomer.

 

Tip 2: positie van je kindje

Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, omdat je met een rekbare doek eigenlijk alleen aan de voorkant kan dragen. (zie ook onze blog over Anders dragen) Maar ik geef het je toch even mee, want mocht je dat hoofdje van je kindje op je borst nu te warm vinden, dan kan je bij een geweven doek (let dan wel weer op het materiaal) je kindje ook op je zij of op je rug dragen, waardoor het voor jou minder warm aanvoelt.
Bij een rekbare doek is er minder variatie, natuurlijk kan je je kindje wel een beetje op zij schuiven. Of je doet een dun doekje (spuugdoekje bijvoorbeeld) tussen jou en je kindje. Let wel op dat je kindje dan niet in het doekje gaat ademen.
Is je kindje rompstabiel, dus kan je kindje het eigen nekje rechtop houden, dan kan je de armen van je kindje uit de doek halen, waardoor het voor je kindje ook minder warm is.

Tip 3: Kleding

De algemene richtlijn is vaak: doe je kindje 1 laagje meer aan dan jij zelf aantrekt. Op het moment dat je je kindje draagt, is dat niet meer nodig, aangezien de draagdoek ook 1 extra laagje is.
In de zomer vinden wij zelf vaak blote benen heerlijk, dus heerlijk toch als de beentje van je kindje buiten de doek hangen.
Maar is dat wel zo? Ben je wel van bewust dat de huid van je kindje veel kwetsbaarder is, dan die van ons. Dus bedek de beentjes, bv. met een dun broekje.
Ook het hoofdje is gevoeliger. Kleine kindjes hebben vaak nog geen haar of weinig haar, een zonnehoedje kan hiervoor uitkomst bieden.

draagdoek grijs

Tip 4: Schaduw en vocht

Zoek de schaduw op en drink voldoende! Dat laatste geldt ook voor je kindje: is je kindje nog erg klein, geef geregeld een slokje borstvoeding (evt uit de fles) of flesvoeding. Als je kindje wat groter is, een slokje water of een hapje fruit, want ook daar zit veel vocht is.
Wat ook fijn is, is om een vochtig doekje bij de hand te hebben, niet te nat en niet te koud, en veeg daarmee over het hoofdje van je kindje en in het nekje. Dat koelt ook af. Op deze manier voorkom je oververhitting.

 

Tip 5: kijk naar je kindje en de situatie

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Iedereen is anders, dus kijk naar je kindje. En dat is dan weer het mooie van dragen, want de bedoeling is dat je je kindje hoog draagt, dus een kusje op het hoofd van je kindje kan geven. Dan kan je je kindje ook zien en goed in de gaten houden.
Kijk ook naar de situatie: waar is de schaduw? waar kan een zuchtje wind worden gevangen?

En ja, ook al is het warm: dragen is dan nog altijd fijn. Je hebt contact met je kindje, je hebt je armen vrij en je kindje heeft het ook gewoon nodig om bij je te zijn. Denk je dan ook nog een beetje over de tips:
(1) materiaal
(2) draagpositie
(3) kleding en
(4) schaduw en vocht,
dan komt het vast helemaal goed. Tot slot nog even een anekdote, die aangeeft, dat dragen in de warmte heel goed kan.

Al weer een aantal jaren terug, kocht een zwangere vrouw een draagdoek bij mij op een evenement, waar ik aanwezig was. Ze was bijna uitgerekend en ze vertelde dat ze na de bevalling naar Dubai zou gaan verhuizen. Haar man had daar een baan gekregen. Alleen ze had geen idee wat ze daar allemaal nodig zou hebben voor haar kindje. Het was haar derde draagdoek die ze inmiddels kocht, want deze voelde zo lekker zacht. Ik dacht nog: is dat allemaal niet een beetje veel? Maar ze wilde echt op alles voorbereid zijn.

Een jaar later was ze terug in Nederland (op bezoek) en trof ik haar op hetzelfde evenement. Ze droeg de kleine in onze draagdoek en ze was speciaal langsgekomen om te vertellen dat onze draagdoek eigenlijk het enige was dat ze de hele tijd gebruikte, omdat deze draagdoek de enige was die de warmte daar in Dubai aankon.

draagdoek

Direct naar de draagdoeken

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?