Biologisch katoen

Waarom biologisch katoen?

Ook al lijkt helder wit katoen op het eerste gezicht beschouwd een natuurlijk product, in feite is deze stof milieuonvriendelijker dan de meeste synthetische stoffen. Na koffie is katoen het gewas waar de meeste pesticiden voor worden gebruikt. Bovendien wordt ook chloor gebruikt voor het bleken en formaldehyde voor de bewerking. Voor het vervaardigen van één t-shirt is ongeveer 150 gram aan chemische middelen nodig in de katoenteelt.
Het uitgangspunt voor biologisch katoen is: ‘Werk met de natuur, niet tegen de natuur’. Om het land te bemesten maken biologische boeren gebruik van plantaardig en dierlijk afval: dat is beter voor het milieu en beter voor de mens.

Wat betekent het GOTS keurmerk?

Het keurmerk Global Organic Textile Standard (GOTS) voor biologische textiel heeft als doel de biologische status van textiel te garanderen.
Dit keurmerk omvat het gehele productieproces, van de ruwe vezels, via milieu en sociaal verantwoorde bewerking, transport en fabricage tot de uiteindelijke etikettering. Om in aanmerking te komen voor het GOTS keurmerk dient men aan de volgende verplichte criteria te voldoen:
* De ruwe vezels moeten uitsluitend natuurlijke zijn, en geteeld op 100% biologische wijze;
* Iedere stap in het gehele productieproces moet voldoen aan bepaalde, volgens GOTS, vastgestelde criteria, met als doel zoveel mogelijk milieuvoordeel te bewerkstelligen.
Het GOTS-logo heeft inmiddels het EKO Sustainable Textile logo vervangen. En ook het GOTS-logo is inmiddels in een nieuw jasje gestoken. In de praktijk zal je alle keurmerken nog tegenkomen. Het gevolg is dat ook op onze producten komen alle logo’s nog voorkomen, dat heeft te maken met het moment van productie. Op onze producten staat bij zowel het GOTS-logo als het EKO-logo altijd CU 020876 of Control Union 020876. Dit nummer verwijst naar onze producent: The Rajlakshmi Cotton Mills Ltd.
De organisatie die dit keurmerk controleert en uitgeeft is Control Union Certifications.

GOTS keurmerk

Hoe komt natuurlijke compost tot stand?

Het plantaardig en dierlijk afval heeft tijd nodig, voordat het als ‘mest’ kan worden gebruikt. Het moet composteren. De wormen helpen daarbij. Zij eten nl. als het ware het ‘afval’ in de mest in wording op en met hun uitwerpselen zorgen ze ervoor dat de mest weer beter van kwaliteit wordt.
Ter voorbereiding op het zaaien wordt o.a. al het ‘afval’ van het land gehaald, denk aan takjes, blaadjes etc. Boeren die niet biologisch verbouwen, verbranden dit ‘afval’.
Tijdens een van de bezoeken aan India lieten gecertificeerde boeren aan Anne-Rose zelf zien, hoe de compost tot stand kwam.
Zij waren trots op wat ze tot dan toe hadden bereikt en toonden zich gedreven om met elkaar voor een gezonde leefomgeving te zorgen.

Wil je meer lezen over onze filosofie?

Waarom gebruiken we Fairtrade katoen?

Meer lezen over onze keten in India?

Wat doet With a touch of Rose nog meer?

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?