8 tips om je babykamer en -kast op te ruimen

Tweede leven project
Een nieuw jaargetijde meldt zich, het leven verplaatst zich weer van buiten naar binnen. En dat betekent ook tijd om weer eens even door de kledingkasten heen te gaan en te gaan opruimen. Ik ging te rade bij opruimexpert Eva Kolk. Het resultaat: 8 tips om je babykamer en – kast op te ruimen.

Veel verschillende maten.

“Ik ervaar als ik bij klanten kom, dat het grootste probleem kleding is die de baby nog niet past. Mensen krijgen van kleding van vrienden/familie en dat is vaak nog maanden weg van passen. En dat blijft dan in die tassen zitten. Zo zonde, want daar wordt kleding nooit beter van. Kinderen groeien hartstikke snel uit hun kleding. Gelukkig maar, want we willen graag dat ze groot en sterk worden, toch? Maar, hoe ga je nou om met die veelheid aan kleding in allerlei maten en stijlen?

 

  1. Sorteren op maat: zorg dat je de kleding op maat sorteert en bewaar ze in stofvrije, waterdichte bakken. Dus, niet in de tas waar je ze in gekregen hebt. Je doet de kleding geen eer aan, én het kan ook zo makkelijk overvallen worden door vocht of beestjes. Vergeet vooral niet een label op deze bakken te plakken waarop de maat staat!
  2. Altijd gewassen opbergen: zorg dat je kleding die je wilt bewaren altijd wast, voor het in de opslag gaat. Sommige vlekken zie je niet op het oog, maar na een paar maanden komen ze naar boven en dan krijg je ze er bijna niet uit.
  3. Jij bent de poortwachter: sommige van ons zijn gezegend met een groot netwerk van andere ouders die kleding doorgeven. Super fijn, want er zitten vaak pareltjes tussen. Maar, wees kritisch over wat je in je huis binnenlaat. Zodra er weer zo’n grote tas binnenkomt, ga er dan gelijk doorheen. En de kleding waar je echt blij van wordt, bewaar je. De andere kleding kan je dan gelijk doorgeven aan een andere ouder of doneer plek.
  4. Geef! Kleding die je niet wil bewaren of kleding die te klein is geworden, maar nog wel goed is, kan je doorgeven aan een andere ouder of doneren, bv aan de kringloopwinkel, stichting Babyspullen, via een facebookgroep weggeven of aan jullie voor jullie Tweede Leven Project.”

Het Tweede Leven Project houdt in dat jij een slaapzak die te klein is geworden, of bijv de draagdoek die je niet meer gebruikt, naar ons terugstuurt. Jij krijgt een hele mooie kortingscode voor de aankoop van de volgende maat en wij geven de slaapzak aan de gezinsopvang van HVO Querido. Hier worden gezinnen opgevangen, die het even wat moeilijker hebben. Lees meer over dit project.

Gebruik voor meerdere doelen

Maar Eva heeft nog meer tips:

“Als je net een baby hebt, heb je ook heel veel attributen in huis. Spullen die soms heel handig zijn, maar soms ook niet, maar wel vaak veel ruimte in beslag nemen. Wees kritisch over wat je in je huis houdt. Heeft het zijn nut niet bewezen, neem er dan afscheid van. Misschien dat het voor een ander gezin wel super handig is. Maar, kijk ook eens hoe je het anders kan gebruiken, bv:
  • Een babybadje op hoge poten, kan heel goed dienst doen als een wasmand. Zeker als je in het begin, zoveel wasgoed hebt.
  • Een kinderwagen kan ook dienstdoen als slaapplek voor kleine tukkies overdag in de woonkamer.
  • Ook jullie multi-functionele doedoe-kje, de deken, die een levenlang meegaat en de luierzak, te gebruiken om de luiers of speelgoed in op te bergen.”

Tip 5 van Eva is dus: gebruik je producten voor meerdere doelen.

Algemene tips

Daarnaast deelde Eva ook nog een aantal algemene tips, die voor iedere opgeruimde kamer gelden:
  1. Geef alles een vaste plek in de kamer. Leg spullen terug als je gebruikt hebt, op hun vaste plek. Voor de babykamer kan je denken aan een opbergzak, waarin je al het speelgoed stopt.
  2. Houd de vloeren leeg, zodat je makkelijk kan dweilen/zuigen.
  3. Houd het bed zo leeg mogelijk, dan kun je het makkelijk verschonen. Een pyjamazak, waar je het pyjamaatje en knuffel instopt als je kindje niet slaapt, kan daarbij helpen.

Het enthousiasme waarmee Eva vertelde, zorgde dat ik direct in de opruimmodus kwam en de kasten van de jongens weer eens onder handen heb genomen. Hopelijk hebben deze 8 tips ook jou geïnspireerd en kan je met een opgeruimd gevoel de herfst in.

Organised by Eva

Eva Kolk is gecertificeerd Mari Kondo consultant. Echter voordat ze officieel gecertificeerd was, paste ze deze regels al toe op haar eigen huishouden. Een opgeruimd huis betekent vrij in je hoofd en ruimte om aan die dingen aandacht te geven, die jij belangrijk vindt. En laat nou de passie van Eva opruimen zijn, dus zij kan je daarbij helpen.

Kijk op haar website voor meer tips en hoe zij jou eventueel kan helpen.

slaapzakken zonder mouwen

Direct naar alle slaapzakken

spuugdoekje en slab

Direct naar de doedoe-kjes

pyjamazak

Direct naar de pyjamazakken

luierzak

Direct naar de luierzakken

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?