6 redenen om te kiezen voor bio-katoen

Twijfel jij nog over biologisch katoen? Niet nodig. Hieronder vind je 6 redenen om voor biologisch katoen te kiezen.

1.  Het is gezonder

Biologisch katoen is gezonder voor jou, de boer en de textielarbeider. Biologisch katoen wordt immers geteeld en verwerkt zonder pesticiden en chemicaliën. Dat betekent dat er geen resten van chemische producten in de katoen zitten. Deze kunnen nl. allergieën uitlokken en zelfs kanker veroorzaken bij het contact komen met je huid. Dus biologisch katoen is gezonder voor jou.

Ook is biologisch katoen gezonder voor de boer. Ze komen immers niet in aanraking met pesticiden en insecticiden. Ook belangrijk, het komt niet in het grondwater terecht.

Tijdens de verwerking van katoen worden ook chemicaliën gebruikt, nl. om het textiel te kleuren, behandelen of af te werken. In geval van biologisch katoen worden natuurlijke kleurstoffen en stoffen op waterbasis gebruikt. Dus ook voor de textielarbeider is biologisch katoen gezonder.

2. Vrijheid voor de boer

De kosten van pesticiden zijn hoog. Bovendien raakt de grond eraan gewend en heeft de boer daarna weer meer nodig. De kosten van de chemicaliën worden gemaakt vóór de opbrengst. Valt de opbrengst tegen, dan heeft de boer wel de kosten gemaakt. Vaak moeten ze zichzelf in de schulden steken om het jaar daarna weer de benodigde chemicaliën te kopen.

Doordat de boer deze kosten niet meer heeft, ontstaat er logischerwijs meer vrijheid voor hen.

3. Minder water nodig

De biologische boer zorgt goed voor zijn grond en door natuurlijke mest te gebruiken, is de grond rijker aan organische materie. Daardoor wordt water beter vastgehouden tot wel 30%.

katoen van bloem naar bol

4. Minder CO2

Minder CO2 is een andere rede om te kiezen voor biologisch katoen. Zoals hierboven aangegeven: omdat de grond gezonder is, is minder water nodig, dus ook geen irrigatie. Irrigatie wordt aangestuurd door machines, die brandstof nodig hebben. Deze CO2 uitstoot is er niet meer.

Om het land klaar te maken voor het zaaien, wordt het land ontdaan van alle takjes e.d. Deze worden vervolgens verbrand. Biologische boeren gebruiken deze takjes om daar natuurlijke mest van te maken, dus geen verbranding, geen CO2 uitstoot.

Bij een verhoging van het organische stof gehalte in de bodem, wordt CO2 die door de planten is opgenomen in de vorm van koolstof vastgelegd. Bij eenzijdig gebruik van kunstmest en drijfmest daalt het organische stofgehalte in de bodem en is er een toename van CO2 in de atmosfeer. Biologisch boeren gebruiken geen kunstmest en dus kunnen we spreken van minder CO2 bij biologische katoen.

5. Diervriendelijk

Dit is eigenlijk een logisch gevolg. Restanten van pesticiden en chemicaliën vervuilen immers de grond en het water. Dit is bedreigend voor de biodiversiteit, de mens en natuurlijk ook de dieren.

 

6. Zacht – zachter – zachtst

Katoen is van zichzelf heel zacht. De zachtheid wordt bij biologisch katoen dus niet aangetast door allerlei chemicaliën.

Bovendien wordt biologisch katoen doorgaans met de hand geplukt, waardoor de katoen niet wordt beschadigd. Het gevolg: heel zachte katoen. En wie wil dat nou niet dragen?

 

De redenen hierboven laten zien waarom je niet meer hoeft te twijfelen over biologisch katoen. Maar hoe weet je nu of iets van biologisch katoen is gemaakt? Kijk of een katoenproduct het GOTS keurmerk draagt. Bij GOTS wordt de gehele keten gecontroleerd.

 

Informatie voor deze blog is o.a. afkomstig van de website van Milieucentraal, GOTS en de Universiteit Wageningen

Meer weten over bio-katoen in jouw bedrijf? Stuur ons een bericht:

14 + 6 =

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?