TOG-waarde of tog/ch niet?

Leyla fashion voor With a touch of Rose

De term TOG-waarde is een term die je tegenkomt bij baby- en kinderbeddengoed. Maar wat is het eigenlijk? En waarom zie je dat toch niet staan bij onze producten? Daarover vertellen we in deze blog.

Wat is TOG?

TOG staat voor Thermal Overall Grade, een aanduiding voor warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel. Het is een hulpmiddel om te bepalen wat je je kindje aan doet in bed gerelateerd aan de kamertemperatuur. Immers je wil niet dat je kindje het te koud of te warm heeft. Sterker nog té warm kan zelfs gevaarlijk zijn voor je kindje.

Een waarde van 4 is het maximum, dat is het advies vanuit de wetenschap. En hoe kom je dat tot 4? Slaapzakken en dekens kunnen worden gewaardeerd met een TOG-waarde. Alle waardes, dus bijv. deken, slaapzak, pyjama tel je bij elkaar op om te komen tot een TOG-waarde die past bij de kamertemperatuur. Welke waarde bij welke temperatuur hoort, daar zijn lijstjes voor.

Mocht je gaan zoeken op Internet, dan kom je verschillende lijstjes tegen. Er is dus niet één lijst. De lijst hieronder is dus ook een van de vele lijstjes.

Een waarde van 2,5 is te adviseren bij een kamertemperatuur van 16 tot 18 graden,
een waarde van 2 bij 19 tot 20 graden,
een waarde van 1,5 bij 20 tot 22 graden,
een waarde van 1 bij 23 tot 24 graden en
tot slot boven de 24 graden een waarde van 0,5.

Hoe wordt de TOG-waarde bepaald?

De TOG-waarden worden vastgesteld door testinstituut TÜV Rheinland in Enschede met behulp van testen. Als leverancier laat je dan je producten testen om zo een TOG-waarde voor je producten te bepalen. En ja, zoals met alles, daarvoor moet je als leverancier betalen.

Waarom tog/ch niet?

Zoals hierboven beschreven is de TOG-waarde een heel handig hulpmiddel voor de jonge ouder en geeft het houvast. Waarom zie je op onze producten de TOG-waarde toch niet terug. Dat is een terechte vraag, want ondanks het feit dat het een handig hulpmiddel is, kleven er naar ons idee toch wat bezwaren aan.

Laten we een slaapzak als voorbeeld nemen: elke slaapzak kan een TOG-waarde krijgen. Ook als deze slaapzak vol zit met chemicaliën of pesticiden. Dat kan daar zijn gekomen tijdens de productie van het textiel en/of tijdens het verven. Dat is niet goed voor de gezondheid van je kindje. Bovendien ademt deze stof niet of amper. Je zou kunnen zeggen dat een TOG-waarde voor deze slaapzakken heel handig is, omdat de stof niet ademt en je kindje het zeker niet TE warm mag krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn. Naar onze mening neigt dit naar schijnveiligheid. 

Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.

Handige tip op veiligheid.nl

Daar sluiten wij ons graag bij aan. Leer je kindje kennen, en gebruik natuurlijke materialen. Natuurlijk hebben we wel een idee van de TOG-waarde van onze slaapzakken, want we snappen ook wel dat het een handig hulpmiddel is. De TOG-waarde zal zo tussen de 0,5 en 1,5 liggen. Laag dus. In de koudere perioden van het jaar zal een pyjama en/of deken nodig zijn. Heb je het idee dat je kindje altijd de deken wegtrapt? Lees dan onze blog over slaapcycli.

Informatie voor deze blog is o.a. afkomstig van baby-wereld.nl en veiligheid.nl.
Foto baby: www.leylafashion.nl.

 

slaapzakken zonder mouwen

Direct naar slaapzakken zonder mouwen

slaapzak met mouwen

Direct naar slaapzakken met mouwen

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?