With a touch of Rose in India

Bezoekjes aan India

Diverse keren reeds is Anne-Rose, eigenaresse van With a touch of Rose in India geweest. Niet alleen om te kijken hoe de productie ervoor stond of om te samples laten maken, maar ook om de boeren te bezoeken. Zo heeft ze kunnen zien hoe de “mestproductie” werkt, als je geen gebruik maakt van pesticiden en/of chemicaliën en heeft ze een indruk gekregen van het leven van de mensen in de coöperaties. Natuurlijk heeft ze ook markten en bekende gebouwen bezocht. In dit filmpje een kleine indruk van alles wat ze in India heeft meegemaakt.

Hieronder staat meer informatie over waar de producten worden gemaakt en over waar de katoen vandaan komt.

Waar worden de producten gemaakt?

De producten van With a touch of Rose worden gemaakt in India. The Rajlakshmi Cotton Mills in Kolkata produceert de producten. Rajlakshmi is zowel Fairtrade gecertificeerd (FLO-ID 4512) als GOTS gecertificeerd. Onze producten dragen het Control Union nummer van Rajlakshmi, te weten 020876.

Het bordje bij de ingang van de fabriek geeft al aan dat de fabriek geen kinderarbeid kent. Maar Rajlakshmi doet meer: een gedeelte van het bedrijf is zelfs in handen van katoenboeren. Zij delen dus ook mee in de winsten van het bedrijf.

geen kinderarbeid

Waar komt de katoen vandaan?

Rajlakshmi Cotton Mills betrekt hun katoen van Chetna Organic. In deze coöperatie zijn katoenboeren en ontwikkelingsorganisaties vertegenwoordigd. Eind 2007 is de Chetna Organic Farmers Association (COFA) opgezet, waarvan de katoenboeren gezamenlijk eigenaar zijn. Tot die tijd was Chetna Organic alleen een project, dat gerund werd door ontwikkelingsorganisaties. COFA neemt steeds meer verantwoordelijkheid zich, op weg naar een zelfstandige en onafhankelijke organisatie, die zelf handel drijft. Naast Maharashtra en Andhra Pradesh is Chetna ook in Orissa gaan draaien. Inmiddels verbouwen rond de 8000 boeren katoen onder de vlag van Chetna.
Meer informatie: www.chetnaorganic.org.in.

Opmerkelijk

Tijdens een van haar bezoeken aan India heeft Anne-Rose het field-office in Amravathi (Maharashtra) en een aantal boerengemeenschappen bezocht. De boeren waren duidelijk trots op wat ze hadden bereikt: ze waren gezonder én hun kinderen konden nu in de naburige stad naar school. Dit is mogelijk dankzij het Fairtrade premium bedrag, die ze voor hun katoen hadden ontvangen.
Tijdens haar bezoek merkte Anne-Rose dat haar mede-bezoekers, Indiërs, aan de kinderen vroegen: ‘In welke klas zit je?’ Anne-Rose daarentegen vroeg: ‘Hoe oud ben je?’ Het lijkt wellicht een klein verschil, maar in India is dat een wereld van verschil. Hier in Nederland gaan alle kinderen gewoon naar school. Voor de kinderen in het dorp Godgeawan is dat nog altijd bijzonder.

Wil je meer lezen over onze filosofie?

Waarom gebruiken we Fairtrade katoen?

Waarom gebruiken we biologische katoen?

Wat doet With a touch of Rose nog meer?

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?