5 meest gestelde vragen over de slaapzak

Slapen in bedje met slaapzak

In deze blog in het kader van Juni = slaapzmaand, aandacht voor de 5 meeste gestelde vragen over de slaapzak.

Maar eerst even: waarom Juni = slaapmaand. Dit is nu het 5e jaar dat we aandacht geven in de maand juni aan slapen: informatie en tips. In juni, want in deze maand is het lekker lang licht en kan het al flink warm worden. Twee elementen, die het lastig kunnen maken om in slaap te vallen voor onszelf, maar ook voor je kleintje.

Waarom een slaapzak?

Een slaapzak zorgt voor een constante temperatuur en geeft geborgenheid. Je kind krijgt met een slaapzak aan niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen, waardoor je kindje vrij kan blijven ademen. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien, je kind kan moeilijker uit bed klimmen en kan zich niet blootwoelen.

Zorg wel voor een goed passende babyslaapzak. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.

Vertellen over draagdoek tijdens Moms Moment

Vanaf wanneer kan mijn kindje in een slaapzak slapen?

Eigenlijk kan je al vanaf het begin een slaapzak gebruiken. Let er dan wel goed op, zoals hierboven staat, dat de armsgaten en halsopening niet te groot zijn. Meestal echter zie je dat een slaapzak gebruikt gaat worden op het moment dat je kindje zich kan omdraaien in bed.

Hoe zit het met de maten van een slaapzak?

Sommige merken gebruiken kledingmaten, anderen gebruiken de maten 70, 90 en 110. 

In dat laatste geval let dan goed op de lengte. Het ene merkt bedoelt met 70, dat de slaapzak 70 cm is, het andere merk bedoelt met 70 dat de slaapzak gebruikt kan worden totdat je kindje 70 cm is. En daar zit net enig verschil in.
Onze maten zijn gebaseerd op de lengte van je kindje en dus niet van de slaapzak zelf.

In het kamertje van mijn kindje is het altijd warm / koud, waar op te letten?

Een slaapzak en ander beddengoed is bedoeld om het kind warm te houden tijdens de slaap. Maar tè warm kan gevaarlijk zijn. De warmte wordt bepaald door de temperatuur in de slaapkamer in combinatie met het beddengoed (kleding, slaapzak en eventueel een deken). Lees ook onze blog over TOG.

Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Weet dan een baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 – 18°C is ideaal.

Is het juist warm in het kamertje, zorg dat je het kamertje goed ventileert, gebruik enkel ademende stof (zoals biologisch katoen) en dus geen matraszeiltje of schapenvacht.

Is een slaapzak voldoende?

Bij het gebruik van een slaapzak is ander beddengoed in principe  niet nodig. Maar zoals hierboven staat, voelt het wat fris aan in het kamertje, dan kun je een dunne babyslaapzak met een lakentje of dunne deken gebruiken, mits je deze stevig en kort opmaakt.

Dat laatste is wel van belang, want door een laken strak op te maken, wordt het nog moeilijker voor je kind om zich om te draaien.

Tot slot

Wil je meer weten? Neem contact op, via ons contactformulier of e-mail. We kunnen ook altijd een online afspraak maken, want zoals hierboven al aangegeven: het is vaak beter om het even te zien.

grijze deken

Informatie voor deze blog is afkomstig is afkomstig van Esther van Bloemen – Bartels en de website veiligheid.nl.

Tijdens juni = slamaand geldt ook een aanbieding in onze webshop.

Gebruik de code 06slaapm20 voor 20% korting op slaapzakken en dekens (m.u.v. andere aanbiedingen natuurlijk).

slaapzakken, welke kiezen?

Direct naar onze slaapzakken

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?