With a touch of Rose

Onze besteller  –  Slechts €14,95

Waarom slapen baby’s met hun armen omhoog?

Hoera houding

Ja, waarom eigenlijk slapen baby’s met hun armen omhoog? Je pasgeborenen heeft veel slaap nodig om alle nieuwe ervaringen te kunnen verwerken en dat dat doet je kleintje dan ook tijdens het slapen. Vaak als je dan in het bedje kijkt, ligt je kindje met de armen omhoog.

Hoera

De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.

Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.”

En dat heerlijke ontspannen gevoel komt bijvoorbeeld doordat je kleintje een volle buik heeft, dus net heerlijk heeft gegeten. Het kan ook komen door het heerlijke warme bedje. Dus tip: verwarm het bedje voor. Bovendien, als je kindje steeds op dezelfde plek legt te slapen, dan voelt die plek aan als veilig.

Schrikreflex

De armen omhoog kan ook het gevolg zijn van een zgn. schrik reflex. Op het moment dat je kindje een onverwacht geluid hoort, kunnen de armpjes omhoog gaan, de vingers zich spreiden en het lijkt dan wel alsof je kindje iets probeert te pakken. Daarna ontspant je kindje zich weer. Naarmate je kindje ouder wordt, zal je kindje de geluiden beter weten te onderscheiden en verdwijnt deze reflex.

Koude handjes

Wees niet ongerust als de handen van je kindje koud aanvoelen. Na de geboorte is het bloedvatenstelsel nog niet volgroeid, dus de doorbloeding is nog niet, zoals het hoort te zijn. Maar je kleintje heeft daar geen last van. Wil je er wel iets aan doen? Trek je kindje dan lange mouwen aan, bijv. een slaapzak met mouwen.

Hoe je wel kan voelen of de lichaamstemperatuur van je kindje goed is? Voel in het nekje van je kindje. Voelt dit koud? Dek je kindje extra toe met een deken of een extra laagje kleding. Voelt het klam aan, dan heeft je kindje het te warm.

Kortom, met de armen omhoog slapen betekent dat je kindje zich happy voelt. Fijn toch?!

Dit is een blog in het kader van Juni = Slaapmaand.

Informatie voor deze blog is afkomstig van de Negenmaandenbeurs website, de rubriek de “Helpdesk” van de Koen & Sander show en eerder geschreven blogs in het kader van Juni = Slaapmaand.

slaapzakken zonder mouwen
Direct naar slaapzakken zonder mouwen
slaapzak met mouwen
Direct naar slaapzakken met mouwen

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?