Terug naar de basis

slapen in een bedje

“Ga terug naar de basis” is het advies van kinderverpleegkundigen Dieuwke Nessen en Roos Wiggelendam, die onlangs de onderneming Apegatje zijn begonnen. Het is belangrijk om de signalen van je baby te lezen en te herkennen, zodat je hier tijdig op in kunt spelen. Het ritme van de klok kan afwijken van het ritme van je baby.

We leven in een drukke maatschappij waarin veel van ouders wordt verwacht. Smartphones en sociale media spelen een grote rol in het dagelijks leven. Veelal wordt er vooral met anderen gedeeld wat er wél goed gaat, terwijl het eigenlijk juist zo belangrijk is dat het taboe wordt verbroken dat het ook weleens niet goed gaat.

Je baby leren kennen

Het leren kennen van je baby is een hele klus. Elk kind is anders en er bestaat geen one-size-fits-all. Zich ontwikkelen, het verwerken van prikkels en het omgaan met stress en veranderingen doet elk kind op zijn eigen manier. De goedbedoelde adviezen die ouders van anderen krijgen of lezen uit de literatuur zorgen vaak juist voor meer onzekerheid. Ouders vergeten hoe ze naar hun eigen gevoel moeten luisteren en te kijken naar hun kind als individu, iets wat juist heel belangrijk is.

Baby’s hebben veel baat bij rust en regelmaat. Het goed ‘lezen’ van de signalen die de baby geeft en hierop inspelen, is hierbij essentieel. Op deze manier krijgt de baby meer voorspelbaarheid in zijn leven wat hem/haar een veilig gevoel geeft.

Signalen

Er zijn richtlijnen voor hoe lang een baby wakker kan zijn en moet slapen maar dit zijn allerlei gemiddeldes en elk kind is anders! Hou je baby in de gaten, anticipeer niet op de klok en probeer de signalen die je baby geeft te lezen. Soms kunnen die signalen heel subtiel zijn, zoals een gezichtje wat iets bleker wordt.

slaapzakken roze

Het verwerken van prikkels

Een ander belangrijk punt is om te kijken hoe je baby op prikkels reageert. Sommige baby’s zijn extra gevoelig voor prikkels of kunnen deze moeilijk verwerken. Als een baby eenmaal overprikkeld is kunnen signalen van vermoeidheid ook weer gemist worden. Wanneer je merkt dat je baby sterk op prikkels reageert, probeer hier dan rekening mee te houden. Vermijd bijvoorbeeld extra prikkels in en om het bedje, hierdoor zal er bij het inslapen minder afleiding zijn. Krijgt je baby te veel prikkels wanneer hij in de kinderwagen ligt op een feestje? Probeer de prikkels dan te verminderen door je baby in een draagdoek mee te nemen. Naar mate je baby ouder wordt zal hij leren om met prikkels om te gaan. Let er op dat je mee gaat in de ontwikkeling van je baby. Baby’s ontwikkelen zich op hun eigen tempo.

Ga dus terug naar de basis en leer je baby kennen. Dit kan een lastig proces zijn maar neem hier de tijd voor! Worstel je hier mee? Je bent zeker niet de enige, maak het bespreekbaar en roep hulp in. Dieuwke en Roos willen af van de term huilbaby, volgens hen verdient geen enkele baby deze benaming want met de juiste aanpak kan elke baby tevreden zijn!

Apegatje bakfiets

Dieuwke en Roos zijn beiden gespecialiseerd kinderverpleegkundigen en werkzaam bij Apegatje. Zij komen bij gezinnen thuis die problemen hebben met hun baby omtrent excessief huilen, voeding en/of slapen. De kinderverpleegkundigen van Apegatje nemen ouders aan de hand tijdens een intensief zeven dagen durend traject. Hierbij staat het kind als individu voorop en wordt er een passende structuur gevonden. Dieuwke en Roos zijn bereikbaar via info@apegatje.nl of www.apegatje.nl

Dit is een blog in het kader van juni slaapmaand, dat dit jaar al voor de derde keer plaatsvindt bij With a touch of Rose. In deze maand extra informatie over het slapen van je kindje, waardoor jij als ouder ook je rust krijgt. Altijd in combinatie met een aanbieding. Dit jaar 30% op slaapzakken en dekens met kortingscode: 06slaapm30.

slaapzakken zonder mouwen

Direct naar slaapzakken zonder mouwen

slaapzak met mouwen

Direct naar slaapzakken met mouwen

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?