Fairtrade Week in coronatijd: is dat niet een beetje teveel van het goede?

ruwe Fairtrade katoen

Vanaf zaterdag 2 mei tot en met 10 mei is het Fairtrade Week. Is dat in deze coronatijd niet een beetje teveel van het goede? Juist niet, want deze onzekere tijd laat ons meer dan ooit zien dat we met elkaar zijn verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Een wereld in lock-down betekent reductie in inkomen overal. Zo maken ook boeren en fabrieksarbeiders wereldwijd zich zorgen over hun gezondheid en over hun inkomen. Ook in de katoensector.

Hoe zit het dan met de katoenproductie?

Katoen zit momenteel tussen 2 oogstseizoenen in. Van het vorige seizoen is 80 tot 90% verkocht, maar dat wil nog niet zeggen, dat van dat katoen al lappen stof zijn gemaakt. Het transport ligt stil, dus veel ruwe katoen ligt nog bij de boeren. Het nieuwe seizoen, dus het zaaien van katoenzaadjes start normaal gesproken begin Mei, echter de zaden kunnen de boeren niet bereiken vanwege lock-down. En dat is niet de enige onzekerheid. Arun Ambatipudi, co-founder van Chetna Organic heeft aangegeven dat er al een hele reeks geannuleerde, verminderde of vertraagde bestellingen  zijn voor de oogst van volgend jaar, en dat betekent enorme onzekerheid.

 

 

katoenplantje op Chetna plantage

Fairtrade helpt

Fairtrade helpt juist ook in deze tijd. Niet alleen door voorlichting, voorzorgsmaatregelen en financiële steun maar ook door de directe band die er bestaat tussen de boer, de fabrieken en ons. Dagelijks genieten wij immers van de producten die zij voor ons verbouwen.
Op de website van Max Havelaar staat een artikel over hoe het de katoenboeren nu vergaat.

werknemer RCM

Wat gebeurt er in onze fabriek?

Ook de fabriek in India waar wij onze producten laten maken, is vanwege overheidswege gesloten en zitten de fabrieksarbeiders noodgedwongen thuis, in ieder geval tot en met 4 mei.
En waar in veel gevallen, geen werk, geen inkomen betekent, heeft Rajlakshmi juist de salarissen afgelopen maand wel doorbetaald.
Bovendien heeft  Rajlakshmi maskers uitgedeeld, desinfectiemiddelen en voedingsmiddelen meegegeven aan de medewerkers.

Alhoewel onze fabriek dus goed voor haar medewerkers zorgt, zien ze wel dat orders geannuleerd worden, lopende orders stil liggen en transport van de producten die gereed zijn op zich laat wachten. Dat betekent dat inkomsten op zich laten wachten.

Ook onze order staat nu stil: nieuwe kleuren en producten laten even op zich wachten. Maar we hebben nog wel producten op voorraad.

Steun elkaar

Samen komen we deze uitdagende tijd door. Vandaar ook deze Fairtrade Week, waarin we samen met Max Havelaar een oproep aan jou doen, om waar mogelijk in deze periode ook voor Fairtrade producten te kiezen. In de Fairtrade Week zetten veel winkels hun Fairtrade producten in het zonnetje. En wees gerust, als een Fairtrade product in de aanbieding is, gaat dit niet ten koste van het inkomen van de boer of arbeider. Ook wij hebben tijdens de Fairtrade Week een actie.

Fairtrade Week Mei 2020

ONS ONTMOETEN?

Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.

LET’S GET SOCIAL!

ALS EERSTE OP DE HOOGTE?