Fairtrade, Fair Trade, fairtrade: wat is nou wat?!
Fairtrade, Fair Trade, fair-trade, wat is nou wat? Het is toch allemaal eerlijke handel? Dat klopt, het is zelfs een beetje meer en toch zitten er verschillen tussen. Ik zal het kort proberen uit te leggen.
Eerst even wat is Fairtrade. Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij fairtrade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen‐ of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt fairtrade voor langdurige handelsrelaties en voorfinanciering, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie, en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.
Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen.
Een mooi voorbeeld van langdurige handelsrelaties is het volgende: ongeveer 10% van de fabriek met wie wij werken, The Rajlakshmi Cotton Mills (RCM) in handen is van de boeren, van wie RCM het katoen dus afneemt. Zo zijn en blijven zij dus aan elkaar verbonden en werken samen aan een betere wereld.
Fairtrade
Fairtrade met hoofdletter is het Max Havelaar keurmerk en herkenbaar aan het logo hiernaast. In geval van katoen staat er cotton bij. Het zijn allemaal producten, die vanaf het land komen, waarbij de keten begint bij de kleine boer. Inderdaad begint, want elke stap in de keten wordt gecontroleerd, zo hebben wij half september nog een audit gehad. (Oh en wederom geslaagd) Elk bedrijf heeft ook een zgn. FLO ID (Fairtrade Labeling Organisation). Die van ons is 19869.
Nog even terug naar de boer: de boeren zijn verenigt in een coöperatie. Voor het katoen ontvangen zij dus een eerlijke prijs mét daar bovenop een Fairtrade premium. Gezamenlijk beslissen zij, waar ze dat premium aan uitgeven. Dat geld dient te worden uitgegeven aan iets waar de gehele gemeenschap baat bij heeft.
Op de Max Havelaar website is meer te lezen over wat Fairtrade betekent voor leefbaar loon, klimaatverandering en mensenrechten. Over hoe onze keten er in India uitziet, kan je meer lezen onder onze filosofie.
Fair Trade
Fair Trade geschreven als 2 woorden, komt ook voor. Het label van World Fair Trade Organization (WFTO) kan door hun leden aan allerlei soorten producten worden toegekend. Deze producten hoeven dus niet bij de boer hun oorsprong te vinden. Leden moeten voldoen aan de WFTO Standaard, die gebaseerd is op de 10 Fair Trade principles.
Dus andere producten kunnen niet fairtrade zijn?
Was het maar zo simpel. Het merk Fairtrade Original streeft ook de principes van Fairtrade na. En ook de gehele keten van alle producten die in de Wereldwinkels te koop zijn, voldoen aan strenge voorwaarden van fairtrade.
Toch zal je ook andere producten nog tegenkomen, waarvan wordt aangegeven dat het fairtrade is. Dat kan. De beste manier om daar achter te komen, is door vragen te stellen, bv: hoe zit het met kinderarbeid? veiligheid? werkomstandigheden? etc. Als je niet zeker weet, hoe het nu precies zit, vraag door. Want transparantie is ook onderdeel van Fairtrade.
Hopelijk heeft deze blog geholpen om een beetje inzicht te geven in het label Fairtrade. Deze blog is tot stand gekomen op basis van eigen ervaringen en informatie van Max Havelaar, WFTO en Fairtrade gemeenten.
Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten, wij gaan graag met je in gesprek.
ONS ONTMOETEN?
Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.
LET’S GET SOCIAL!
ALS EERSTE OP DE HOOGTE?