5 redenen om je kindje te dragen en meer
Wat zijn nou redenen om je kindje te gaan dragen? Daarover en meer schrijven de draagdoekconsulenten Charlotte, Marianne en Wies in onderstaande blog. Deze blog is in het kader van European Babywearing Week, een week om dragen van je kindje te vieren.
Dit jaar wordt voor de vijfde keer de Europese Babydraag Week georganiseerd. In 2016 is het idee ontstaan om op Europees niveau stil te staan bij babydragen. Er is al langer een internationale babydraagweek, waarom dan niet Europees? Zo gezegd, zo gedaan en in 2017 werd de eerst week georganiseerd. Draagconsulenten, fabrikanten en enthousiaste dragers/ouders organiseerden een week lang allerlei evenementen.
Op het moment van schrijven weten we nog niet wat je deze week kan verwachten. Het zal vast leuk zijn!
En natuurlijk begint babydragen met de vraag “Waarom dragen?”
Je kan dit vanuit twee standpunten bekijken, jouw standpunt en dat van je baby. Laten we bij de baby beginnen. Als een baby geboren wordt is er maar een verwachting: dat er voor hem of haar gezorgd wordt. Dat is heel simpel gezegd: eten krijgen en veilig zijn. De baby verwacht dicht bij de ouders/verzorgers te zijn omdat dat veiligheid en geborgenheid biedt.
Als je dan ook kijkt naar de bouw en de reflexen van de pasgeboren baby, dan is alles gericht op gedragen worden. Alleen hebben we in de loop der jaren ons vachtje verloren waar een baby zich aan vast kan klampen. Een hulpmiddel is dan ook nodig.
Daarnaast het standpunt van de ouder/verzorger. Voor iedereen is er een andere keuze om te gaan dragen. Sommige ouders weten van te voren al zeker dat ze willen dragen. Bij anderen blijkt er na de geboorte een noodzaak voor dragen te zijn. Omdat de baby een behoefte heeft en de ouder daarin wil voorzien. Welke keuze je ook maakt, dat maakt niet uit. Dragen is voor de baby gewoon fijn.
Wat de reden ook is, er zijn diverse praktische redenen waarom:
- je kan je baby makkelijk en lang dichtbij je houden;
- het directe contact geeft de baby rust en bevordert het slapen;
- dragen kan zorgen voor minder onrust en reflux;
- je kunt je aandacht beter verdelen tussen je baby en andere kinderen;
- het is praktisch: je hebt je handen vrij.
Hoe kan je je baby dragen?
Er zijn diverse draagzakken en draagdoeken te koop om je baby te dragen:
- elastisch of rekbare draagdoek;
- geweven draagdoek;
- voorgevormde draagzakken.
Waaraan herken je een goede draagzak of draagdoek?
- de baby wordt ondersteund van knie tot knie;
- de knietjes zitten hoger dan de billetjes;
- de draagzak of draagdoek is van voldoende zacht materiaal zodat de houding van de baby in de natuurlijke bolle houding kan blijven;
- het materiaal zorgt dat ook bij de ouder het dragen comfortabel is, geen pijn aan de schouders, rug en andere lichaamsdelen;
- Je baby zit rechtop in de draagdoek/draagzak, heeft twee vingers ruimte tussen kin en borst, en er is ruimte om vrij te ademen.
Kan je ook verkeerd dragen?
Dat is een veel gestelde vraag. Feitelijk kan je niet verkeerd dragen, alleen kan een draagzak meer of minder comfortabel zijn. Zowel voor de baby als voor de ouder. Als je de bovenstaande punten in gedachten houdt, kan je vaak al zien of een draagzak goed en comfortabel is of niet. Belangrijk is dat dragen geen pijn doet of een zeer lijf oplevert na het dragen. Ook wil je graag dat je baby comfortabel is. Vandaar de ondersteuning van knie tot knie. Je ziet ook wel een baby’s met bungelbeentjes, dat is minder fijn. Als de gekozen draagzak of draagdoek zorgt voor de goede houding, help je ook mee aan een goede heupontwikkeling. De baby wordt gedragen in een houding die het ook van zichzelf aan neemt, met opgetrokken beentjes.
Face-forward dragen
De laatste tijd zien we ook steeds meer draagzakken waarbij de baby naar voren kijkt en met de rug tegen de buik van de ouder zit. Vaak denken ouders dat dit voor een baby fijn is omdat deze de wereld in kan kijken. Deels is dit waar. Een oudere baby ontdekt graag de wereld. Er zitten wel enkele mitsen aan vast.
Door deze manier van dragen is het lastig om de juiste houding van de baby te krijgen tijdens het dragen (knietjes hoger dan de billetjes, gebogen rug). Doordat de baby wat meer van je afhangt dan bij buik tegen buik, kan het dragen ook zwaarder aanvoelen.
Een andere grote mits is de prikkelverwerking. Als je buik tegen buik draagt (of op de heup of rug) kan je baby bij jou weg duiken en zich afsluiten voor teveel prikkels. Wil je jouw baby toch meer laten zien, kies dan voor dragen op de heup of de rug.
Wil je meer weten over dragen of hulp bij het kiezen van de juiste draagzak of draagdoek?
Dan kan je aankloppen bij een draagconsulent. Zij kunnen je helpen met het kiezen van de fijnste draagzak of draagdoek, je aan leren hoe je een draagdoek knoopt, of je helpen bij het afstellen van een draagzak. Een draagconsulent kan ook hulp bieden bij dragen in bijzondere situaties, zowel bij ouder als baby. Bijvoorbeeld bij heupdysplasie, of als je in een rolstoel zit.
Wij zijn Charlotte, Marianne & Wies. Gezamenlijk werkend vanuit Utrecht Draagt.
We hebben meer dan 15 jaar ervaring als draagconsulent. Vanuit onze passie voor dragen willen wij alle jonge ouders en verzorgers helpen bij het dragen van hun kindje. Of het nu een pasgeboren baby is of een flinke peuter, we kunnen jullie helpen. Bovendien hebben we een ruime keuze aan draagzakken en draagdoeken voor jou om te proberen
ONS ONTMOETEN?
Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.
LET’S GET SOCIAL!
ALS EERSTE OP DE HOOGTE?