Waarom is prijs onderdeel van duurzaamheid?
Waarom is prijs onderdeel van duurzaamheid? Duurzaamheid gaat toch over het klimaat? Daar lijkt het soms wel op. Duurzaamheid omvat meer, het is niet alleen het milieu, maar het gaat ook om de mensen en sociale aspecten en ja, om de prijs.
Een leefbaar inkomen is onderdeel van de Fairtrade agenda. Een inkomen waarmee een dak boven hun hoofd, eten, onderwijs, gezondheidszorg en andere fundamentele benodigdheden kunnen worden bekostigd.
Waarom een leefbaar inkomen?
Eigenlijk zou het niet meer dan normaal moeten zijn dat boeren – waar ook ter wereld – een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen voor het werk dat zij doen. Eigenlijk willen we dat allemaal: een eerlijk loon voor het werk dat we doen.
Helaas is dat niet zo. Boeren in ontwikkelingslanden houden vaak geen cent over. Sterker nog: ze verkopen hun producten vaak onder de kostprijs. Dat moet anders!
Eigenlijk kan je pas echt van duurzaamheid spreken, wanneer je ook kan investeren in een duurzame toekomst. En dus is een eerlijke prijs cruciaal, zodat de boeren niet alleen kunnen zorgen voor voedzaam eten, toegang tot gezondheiszorg, studie en een fatsoenlijk huis, maar ook dat ze kunnen investeren in hun onderneming.
Hoe werkt Fairtrade aan een leefbaar inkomen?
Fairtrade heeft als eerste organisatie ter wereld een methode ontwikkeld om – rekening houdend met allerlei variabelen – de prijs te berekenen die boeren in staat stelt een leefbaar inkomen te verdienen: de leefbaar inkomen referentieprijs. Ten grondslag hieraan ligt de haar leefbaar inkomen strategie. En dat vormt de basis om de prijzen voor de producten te bepalen.
Het betalen van deze referentieprijzen is nu nog vrijwillig. De Fairtrade Minimumprijs en Premie daarentegen zijn nog steeds verplicht voor alle handel onder Fairtrade voorwaarden.
Fairtrade minimumprijs:
Hiermee kan de boer de kosten van de duurzame productie dekken. De minimumprijs dient als vangnet en moet voorkomen dat de boer verlies maakt als de prijs van een product daalt. Is de marktprijs hoger, dan volgt de minimumprijs gewoon de markt.
Fairtrade premium:
Boven op de verkoopprijs wordt een extra bedrag (Fairtrade premie) betaald aande coöperaties en plantages. De boeren en werknemers op plantages beslissen gezamenlijk hoe de premie geïnvesteerd wordt, bijvoorbeeld in het verbeteren van productietechnieken, medische zorg of onderwijs.
Het moge duidelijk zijn dat prijs onlosmakelijk met duurzaamheid heeft te maken. Fairtrade biedt de mogelijkheid aan boeren om te investeren in duurzaamheid en zelf een eerlijk leefbaar loon te verdienen. Meer weten? Kijk op de website van Fairtrade Nederland.
Van 30 oktober t/m 7 november is het Fairtrade Week in Nederland.
Tijdens deze week bieden wij een “maak kennis met Fairtrade katoen”-korting aan.
Hoe dat werkt? Klik hier.
ONS ONTMOETEN?
Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.
LET’S GET SOCIAL!
ALS EERSTE OP DE HOOGTE?