Rode, pijnlijke billetjes, zindelijk worden en slapen
En dan slaapt je kindje eindelijk door…. hoe fijn. Alleen dan is de ochtendplas vaak ook groter en die kan irritatie geven aan de billetjes. Auw…
Of jullie hebben samen allemaal je slaapritme gevonden en dan begint het proces van zindelijk worden. Wel een luier, geen luier? Een nat bed de volgende ochtend…
Ik vroeg het Carien van Zorge, eigenaresse van Kaatje Katoen. Zij is niet alleen wasbare luier- en zindelijkheidsexpert, maar ook ervaringsdeskundige.
Gevoelige huid
Carien over rode billetjes:
“Mijn zoon heeft een gevoelige huid. Al snel na zijn geboorte werd ons dat duidelijk.
Ik verhuurde in die tijd wasbare luiers verhuurde, en dus gebruikten wij die luiers. Het voordeel van luiers van stof is dat de huid helemaal kan ademen. Mijn zoon had geen last van rode billetjes.
Hij bleek goed te drinken en dus ook veel te plassen. Wasbare luiers voor de nacht gebruiken lukte niet echt omdat het bed telkens nat werd. Wegwerpluiers waren ook geen optie; op de plaats waar die luier zat, werd de huid zo afgesloten dat het elke ochtend leek alsof hij een rood broekje aan had gehad. Ik kreeg de tip om een wollen overbroekje te gebruiken en dat werkte: de luier was drijfnat en het bed was droog. Perfecte oplossing voor de nacht!
Het mooie van wol is dat het volledig ademend is. De combinatie met een wasbare luier is voor gevoelige huidjes dus een hele mooie: de zuurstof kan gewoon bij de huid komen waardoor irritaties worden voorkomen.”
Na het verhuren van wasbare luiers is Carien samen met haar compagnon Loes ertoe overgegaan om wasbare luiers te verkopen. Dat doen ze inmiddels al bijna 30 jaar. En steeds weer is gebleken dat wasbare luiers het alternatief is voor rode billetjes en dus voor een goede nachtrust.
Dat natte bed wil je als ouder natuurlijk blijven voorkomen en die goede nachtrust wil je behouden. Tegen de tijd dat je kindje zindelijk gaat worden, kan dat nog wel een lastig worden. Daar heeft Carien nog wel een aantal tips voor:
Tips om ’s nachts zindelijk te worden
“Om ’s nachts zindelijk te worden is het belangrijk dat je kind een aantal dingen kan:
- je kind is overdag zindelijk, zonder luier
- het zenuwstelsel is voldoende uitgerijpt (ontwikkeld)
- je kind heeft een voldoende grote blaas om de nacht door te komen.
Het eerste is gemakkelijk, daar ben je zelf bij, je weet of je kind dat kan of niet. De twee andere punten zijn natuurlijk moeilijker na te gaan. Eén van de dingen waaraan je kunt zien of bijvoorbeeld de blaas al groot genoeg is, is dat de luier ’s ochtends nog warm aanvoelt. Dat betekent dat je kind net geplast heeft, vlak voor het wakker worden, de ochtendplas – die je zelf ook doet. Bij de meeste kinderen is rond de 24 maanden het zenuwstelsel voldoende gerijpt om ’s nachts de plasdrang te herkennen.
Hier zijn tips om het zindelijk worden ’s nachts aan te pakken:
- Let op het drinken. Als je kind overdag voldoende drinkt, is het niet nodig om ’s avonds bij het tandenpoetsen nog een flinke beker water achterover te kloeken. Zet je kind nog even op het potje of op de wc.
- Maak het bedje van je kind “dubbel” op, dus: zeiltje, hoeslaken, zeiltje, hoeslaken. Als je kind dan geplast heeft, hoef je alleen de bovenste laag van het bed af te halen, en je kind kan dan – in een schone pyjama – weer lekker in zijn eigen bed.
- De eerste nacht zonder luier is best spannend, zowel voor jou als ouder als voor je kind. Leg uit wat je gaat doen, laat je kind bijvoorbeeld helpen bij het opmaken van het bed – een zeiltje is handig, maar maak het niet te spannend. Je wilt niet dat je kind wakker ligt omdat het wacht op een plas!
- Als je kind overdag op een potje gaat, is het handig om ook een potje naast het bed te zetten. Als je een nachtlampje laat branden, is er voldoende licht om het potje te vinden.
- Zorg ervoor dat je kind zelf uit bed kan klimmen.
- Heeft je kind overdag hulp nodig bij het potje, spreek dan af dat hij je ’s nachts kan roepen als dat nodig is.
- Misschien gaat het goed, misschien niet. Dus de volgende ochtend heb je ófwel een keer het bed moeten verschonen óf je vindt je kind in een vochtig/klam bedje. Maak er geen drama van, de wasmachine is geduldig. Leg je kind uit wat er is gebeurd en dat je het de volgende nacht weer gaat proberen.
- Hou vol!
Meer tips en een tienstappen plan vind je in het boekje “Zindelijk, nu al?” dat mijn collega Loes Aalbers en ik hebben geschreven. Heel veel tips uit de praktijk, wat kun je doen en wat moet je niet doen, alles komt aan bod. Je kunt het hier bestellen.”
Met deze tips kan je ook de zindelijkheidsperiode aangaan en een goede nachtrust hebben. Immers een uitgeruste ouder is een leukere ouder.
Dit is een blog in het kader van Juni = Slaapmaand bij With a touch of Rose.
Tijdens deze Juni = Slaapmaand geldt een korting van 20% op onze slaapzakken en dekens.
Gebruik de code 06slaapm20.
Klik hier om direct naar de shop te gaan.
ONS ONTMOETEN?
Dat kan op evenementen of
maak een afspraak.
LET’S GET SOCIAL!
ALS EERSTE OP DE HOOGTE?