4 tips om je kindje lekker te laten slapen (en dus jezelf ook)
Slaap is een eerste levensbehoefte. Zonder slaap kan je niet leven en met te weinig slaap word je vatbaar voor ziekten, ervaar je concentratieproblemen en heb je een trager reactievermogen. Maar goed, als je dit je baby of peuter vertelt in de ochtend, nadat jullie zo’n beetje de hele nacht samen hebben doorgebracht, zal dat weinig soulaas bieden. Dus kan je er maar beter voor zorgen dat je kindje goed slaapt. Babyverpleegkundige Esther bespreekt hieronder vier grote poten -net als een bed heeft- waarop goede slaap is gebaseerd.
Tip 1: het juiste moment
De eerste tip is het juiste moment naar bed brengen. Dat is wanneer je kindje slaapsignalen laat zien. Denk daarbij aan gapen, huilerig of jengelig worden, bleek worden, handjes naar het hoofd brengen, wrijven in de ogen enzovoort. De meeste kinderen laten wel drie of vier van deze (en andere) lichaamstaalsignalen zien. Andere kinderen houden ze als ware acteurs & actrices voor je verborgen, want oh, wat genieten zij van het wakker zijn en wat willen zij niets missen. Dan is het verstandig om je te laten helpen door de tijd, dat een kind van die leeftijd ongeveer wakker kan zijn:
Bij 3 maanden oud is dit een uur overdag.
Bij 6 maanden oud is dit anderhalf uur overdag.
Bij 9 maanden oud is dit 2 uur overdag.
Bij een jaar oud is dit 2-3 uur overdag.
Bij anderhalf jaar is dit 3 uur overdag en groeien ze langzaam naar een slaapje toe, die een volle dag nog even in tweeën deelt.
Dus is je baby bijv. negen maanden oud en laat hij geen duidelijke vermoeidheidsignalen meer zien? Let dan extra goed op na twee uur wakker zijn.
Tip 2: Slapen op dezelfde plek
De tweede tip is het slapen op dezelfde plek. Altijd op dezelfde plek slapen, geeft de baby een heel veilig gevoel. Daar waar je bent ingeslapen, word je ook wakker. Door die voorspelbaarheid, weet je kindje wat er gaat komen en dat geeft zelfvertrouwen. Die veiligheid en gevoel van zelfvertrouwen helpen je kindje ook bij het weer verder gaan slapen, mocht je kindje wel tussendoor even wakker worden.
Tip 3: Het bieden van een slaapritueel
Vlakbij dit onderwerp, ligt het derde item. En dat is het bieden van een slaapritueel: voorafgaand aan het in bed leggen een boekje lezen, de gordijnen dicht doen, een liedje zingen of bijvoorbeeld alle knuffels in de kamer welterusten toewensen. Een slaapritueel vindt altijd plaats in een vaste volgorde. Omdat die volgorde het naar bed gaan voorspelbaar maakt voor je kindje, zal je kindje het herkennen en zal zich ontspannen. En een ontspannen kind, slaapt sneller in.
Tip 4: Slaapaccessoires
Als laatste tip, maar niet de allerminste zijn de slaapaccessoires. Kleine fysieke dingetje die bijdragen aan het veilig voelen op de slaapplaats en aan het herkennen van het slaapritueel.
- Denk daarbij aan een knuffelbeest die overdag ook mee gaat naar de crèche. Of een spuugdoekje waarop jij een keer hebt geslapen, dat naar jou ruikt en de jonge baby zielsgelukkig maakt.
- Denk aan een speen, waarop kan worden gezogen. Zuigen brengt ontspanning in een babylijfje.
- Denk aan een slaapzak, deze zorgt voor geborgenheid. Zorg er wel voor dat het gat bij hoofd en armen niet te groot, maar juist passend is.
- En de baby die heel gevoelig is voor geluid; geef die een rustgevend muziekje tijdens het slapen, waardoor er altijd omgevingsgeluid is en niet meer een absolute stilte.
Probeer ze eens, deze 4 tips van Esther. Voor vragen, kan je natuurlijk altijd contact met Esther of met ons opnemen.
Esther van Bloemen-Bartels, is een gespecialiseerd ouder-kindzorgverpleegkundige, met aantekening babyconsulent en werkzaam onder de naam Babyverpleegkundige. Zij komt bij mensen thuis die problemen ervaren met hun kinderen tot 18 maanden oud. Zij biedt maatwerk en maakt met ouders een plan om de situatie te verbeteren en gaat daarbij praktische te werk.
ONS ONTMOETEN?
Dat kan op evenementen of maak een afspraak.
LET’S GET SOCIAL!
ALS EERSTE OP DE HOOGTE?