Waar worden de producten gemaakt?
De producten van With a touch of Rose worden gemaakt in India. The Rajlakshmi Cotton Mills in Kolkata produceert de producten. Rajlakshmi is zowel Fairtrade gecertificeerd (FLO-ID 4512) als GOTS gecertificeerd. Onze producten dragen het Control Union nummer van Rajlakshmi, te weten 020876. Het bordje bij de ingang van de fabriek geeft al aan dat de fabriek geen kinderarbeid kent.
geen kinderarbeid
Maar Rajlakshmi doet meer: een gedeelte van het bedrijf is zelfs in handen van katoenboeren. Zij delen dus ook mee in de winsten van het bedrijf.

Een kijkje bij Rajlakshmi:
verkoop binnendienst bij Raljakshmi knitting machine het vak leren naaien controle van de producten inpakken
Aantal dames van merchandising, de knitting machine, het vak leren, naaien, controle en inpakken.

Waar komt de katoen vandaan?
Rajlakshmi Cotton Mills betrekt hun katoen van 2 organisaties: Chetna en Zameen.

In Chetna zijn katoenboeren en ontwikkelingsorganisaties vertegenwoordigd. Eind 2007 is de Chetna Organic Farmers Association (COFA) opgezet, waarvan de katoenboeren gezamenlijk eigenaar zijn. Tot die tijd was Chetna Organic alleen een project, dat gerund werd door ontwikkelingsorganisaties. COFA zal steeds meer verantwoordelijkheid nemen, op weg naar een zelfstandige en onafhankelijke organisatie, die zelf handel drijft. Naast Maharashtra en Andhra Pradesh is Chetna ook in Orissa gaan draaien. Inmiddels verbouwen rond de 8000 boeren katoen onder de vlag van Chetna.
Meer informatie: www.chetnaorganic.org.in.

Zameen werkt samen met boeren gemeenschappen om hun levensstandaarden te verbeteren. Het is o.a. een marketing platform waarbij de leden hun eigen plannen maken en beslissingen nemen. Ze streven Fairtrade, biologische katoen na in India.
Meer informatie: www.zameen.org.

land bewerken katoenveld katoenbol Indiase vrouw ontpitten van katoen
Bewerken van het land ter voorbereiding op het zaaien, katoenveld, Indiase vrouw en het ontpitten van het katoen.

Zameen en With a touch of Rose?
In juni 2008 heeft Anne-Rose zelf Zameen bezocht. Ze heeft zowel leden van het kantoor in Hyderabad als van het field-office in Amravathi (Maharashtra) en een aantal boerengemeenschappen ontmoet. De boeren waren duidelijk trots op wat ze hadden bereikt: ze waren gezonder Ún hun kinderen konden nu in de naburige stad naar school dankzij het Fairtrade premium bedrag, die ze voor hun katoen hadden ontvangen.
Tijdens haar bezoek merkte Anne-Rose dat haar mede-bezoekers, IndiŰrs, aan de kinderen vroegen: 'In welke klas zit je?' Anne-Rose daarentegen vroeg: 'Hoe oud ben je?' Het lijkt wellicht een klein verschil, maar in India is dat een wereld van verschil. Hier in Nederland gaan alle kinderen gewoon naar school. Voor de kinderen in het dorp Godgeawan is dat nog altijd bijzonder.

Sfeerimpressie uit India
Hyderabad
op weg naar Amravathi
Boerenfamilie in Godgeawan
Paleis in Kolkata
Hyderabad Op weg naar Amravathi Boerenfamilie in Godgeawan Paleis in Kolkata
Indiase feestjurk
Indiase kruidenwinkel
regentijd
Indiase markt
Indiase feestjurk Kruidenwinkel Regentijd Op de markt
Terug naar Fairtrade en eko overzichts pagina
Meer informatie over With a touch of Rose en Max Havelaar, GOTS, MVO.